Ремонт на Римски мост "Долната киприя" - проектът е реализиран съвместно с Асоциация за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл".

dolna.kipria.3Мостът се намира в землището на село Югово, общ. Лъки на 27 км. от Бачковския манастир. Това е единственото старо християнско селище в района, оцеляло след помохамеданчването от 1660 г.

През селото и неговото землище минава един от основните трако-римски презродопски пътища от Тракийската низина през Роженския превал към Беломорието, известен сред местните жители с имената "Стария друм", "Римския път" и др. Последните исторически сведения за активното му използване се откриват в пътеписа на френския пътешественик Пол Люка от 1710 г. След това пътят губи своето военно-стратегическо значение и остава да се ползва предимно за регионално стопански цели.

От него днес са останали големи отсечки калдъръмена настилка и два гърбави каменни моста /тип "кемерени"/ - "Горната киприя" и "Долната киприя".

До 1995 г. състоянието на римските мостове е добро, след което иманяри изваждат няколко камъка от пътната настилка на "Долната киприя", а по-късно е гръмната и западната му подпора. Работата по възстановяването на моста започва през есента на 2003 г. Включват се и местна група дюлгери, ръководени от уста Георги Давчев, които имат необходимата квалификация по възстановителния процес.

dolna.kipria.2

dolna.kipria.3

fip.logo
Адрес:
гр. София
бул. Ал. Пушкин №5
Търговски център „Павлово“
Телефон:
+359 2 857 67 34
Факс:+359 2 957 16 23
е-майл: office@fip.bg
maps