Провежда собствени програми за подпомагане на образованието и науката.

istoria.na.borovo1. Отпечатване на книга "История на село Борово и Кръстова гора" с автор Игнат Бедров.

Книгата е посветена на 100-годишнината от повторното заселване на село Борово през 1903 г. Издаването й се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация "Интелектуални проекти" - София. Научното консултиране е дело на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл" - София (www.ongal.hit.bg).

Село Борово се намира на 38 км. южно от Бачковския манастир и на 6 км от гр. Лъки. В землището на селото се намира известният православен манастирски комплекс " Кръстова гора - Света Троица". Първите писмени сведения за с. Борово са от джелепкешанския регистър от 1576 г., а археологическите останки в и около него показват, че то е било населено поне от началото на Втората Българска държава.

При строежа на селската църква "Рождество на Пресв. Богородица" е открито монетно съкровище от XIV век. През 1660 г. с. Борово е насилствено помохамеданчено. До началото на 1903 г. е било населено само с българи-мохамедани, които на няколко етапа до 1937 г. се изселват да живеят в Турция. През смутните времена около Илинденско - Преображенското въстание през 1903 г. в селото се заселват няколко християнски семейства бежанци от с. Горно Дерекьой /днес с. Момчиловци/, Долно Дерекьой /днес с. Соколовци/ и др., чиито домове остават в пределите на Османската империя. С това се поставя началото на повторното заселване на с. Борово. По случай 100 годишнината /Илинден 20.07.2003/ от повторното заселване на село Борово, местния краевед Иван Бедров подпомогнат в изследванията си съвместно с Асоциация "Онгъл" завършва първата част на книгата "История на село Борово и Кръстова гора".

2. Фондацията подпомогна издаването на списанието "Надежда за Цариброд", чиято цел е да се обърне внимание на международната общественост върху българското малцинство в Цариброд.

3. Спомага за популяризирането в България на чуждестранен икономически опит и стратегии в областта на инвестициите.
Фондацията е съучредител и член на "Институт за обучение на общински служители" (IEMС) с партньори "Институт за следдипломна квалификация" УНСС и "Международен институт за общински служители" (IIMC - САЩ, Калифорния) и Столична община. Института ще оказва съдействие при формиране на национална политика в Република България по обучението и особено по следдипломното обучение на общинските служители, като се анализира опита на международния институт. Ще се разпространява опит и информация в държавите от Централна Източна и Югоизточна Европа, и ще организира курсове и програми.

4. Фондация „Интелектуални проекти” оказа финансова помощ на издателство „Литературен форум”.
Със средствата фондацията подпомогна издаването на сборник с разкази и спомени от и за Ивайло Петров със заглавие „Преди и след”.

predi.i.sled

fip.logo
Адрес:
гр. София
бул. Ал. Пушкин №5
Търговски център „Павлово“
Телефон:
+359 2 857 67 34
Факс:+359 2 957 16 23
е-майл: office@fip.bg
maps