Да съхраним за бъдещето духовните съкровища,завещани от предците ни!

Фондация „Интелектуални проекти“ е неправителствена организация с идеална цел, създадена през 1997 година, с амбицията да работи за възраждане на българската духовност и възстановяване, съхраняване и опазване на културно-историческото ни наследство.През годините сме били спомоществователи на различни дейности в областта на културата, науката и образованието. От създаването си фондацията оказва помощ на деца в неравностойно положение и домове за възрастни хора.

От 2004 г в църквата „Свето Преображение Господне„ в Преображенския манастир“ се реализира мащабен проект за цялостна реставрация, изготвен по инициатива на фондацията и одобрен от Министерството на културата. Възстановяват се ценни творби на Захари Зограф, тревненски резбари и иконописци от 19 в.

До момента с помощта на средства от дарители на фондация на манастирското братство,както и със средства от одобрени проекти от Министерството на културата сме реставрирали значителна част от стенописите в манастира. Продължаваме да работим по този приоритетен за нас проект, за да се спаси църквата – паметник на културата с висока историческа и художествена стойност.

По инициатива на фондацията започна изграждането и на църква „Св. Димитър Солунски Мироточиви“ в местността „Трещеник„ в близост до гр. Якоруда. Православните храмовете са малко в този район, както за местното население, така и за туристите, които посещават тези места. Църквата е почти завършена, оставащите работи са поставяне на облицовки, полагане на подове, изографисване и изработване на иконостас.

И през тази година фондацията стартира кампания за набиране на средства за довършителни ремонтни дейности на църквата с „Св. Димитър Мироточиви” и завършване реставрацията на стенописите в Преображенския манастир.

Обръщаме се към Вас с покана да застанем редом на тази камениста, но плодородна и човеколюбива нива, където всяка една бразда ще бъде запомнена от поколенията, а имената на дарителите ще бъдат изписани на ктиторска плоча сред стенописите на църквата „Свето Преображение Господне„ в „Преображенския манастир“ и новопостроената „Св. Димитър Мироточиви“.

Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога (Матей 5:8/Бг1940)

Ако желаете да ни подкрепите може да се свържете с нас на :

Тел. 02/9571623 ,   e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Дарителска сметка: BIC: BUINBGSF,IBAN (BGN): BG22BUIN74441095642119

fip.logo
Адрес:
гр. София
бул. Ал. Пушкин №5
Търговски център „Павлово“
Телефон:
+359 2 857 67 34
Факс:+359 2 957 16 23
е-майл: office@fip.bg
maps