Завърши петият етап от реставрацията на стенописите в църквата "Преображение Господне"

IMGP4926-smallЗавърши петият етап от реставрацията на стенописите в църквата "Преображение Господне" на Преображенския манастир. Със събраните средства се възстановиха стенописи от централната част на църквата върху 6 кв.м от Южния певник и 2 кв.м. от Северния певник.

През лятото на 2008 ще се продължи и реставрирането на стенописите от Южната фасада. Фасадната украса е богата с венци от растителни орнаменти, отделни букети, рисувани прозорци и др. Тук се намира и прочутата сцена Колелото на живота, която беше реставрирана през лятото на 2006г. Тя е много популярна и емблематична във възрожденския период от развитието на българите през 18 и 19 век.

 

IMGP4929-smallПо различни причини - ремонти около прозорците и вратите, стремеж към разкрасяване , обновление след земетресението от 1913г., влошено състояние на стенописите и др., изображенията по фасадите на църквата са претърпели видоизменения и затова реставрацията на външното изписване на църквата Преображение Господне ще бъде мащабна работа през следващите няколко години съобразена със съответните утвърдителни инстанции по установения за това ред.

Църквата Преображение Господне в Преображенския манастир е единствената църква с цялостно външно изписване запазено в България.

fip.logo
Адрес:
гр. София
бул. Ал. Пушкин №5
Търговски център „Павлово“
Телефон:
+359 2 857 67 34
Факс:+359 2 957 16 23
е-майл: office@fip.bg
maps