Новини

Реставрирани бяха още 12 кв.м. от южната фасадна стена на църквата „Преображение Господне„

 • Written by fip.bg

DSC04638Реставрирани бяха още 12 кв.м. от южната фасадна стена на църквата „Преображение Господне„ в Преображенския манастир. Със събраните средства се възстановиха и стенописите от западната стена в централната част на църквата. Министерство на Културата подкрепи част от реставрационния етап за 2009 година.

Фондацията изказва своята благодарност на господин Христо Георгиев и Дейвид Арчър, които също подкрепиха реставрацията тази година.

Фондацията получи дарение - проект за иконостаса на параклиса „Св. Димитър Солунски Мироточиви”

 • Written by fip.bg

iconostasis-smallФондацията получи дарение - проект за иконостаса на параклиса „Св. Димитър Солунски Мироточиви” в областта Трещеник. Проекта е дело на преподавателя по скулптура Ангел Атанасов от катедра „Резба” в Националната Художествена Академия – гр. София.

Тепърва предстои да се намери екип, който да направи иконостаса и стенописите в новоизградения храм.

Започна седмият етап от реставрацията на стенописите в църквата „Преображение Господне” на Преображенския манастир.

 • Written by fip.bg

novina1През тази година Фондацията ще продължи работата по реализацията на проекта „Реставрацията на църквата Преображение Господне в Преображенския манастир. Ще бъдат извършени около 4 кв. м. реставрационни работи в Южния певник на църквата. А също така ще се продължи с реставрация на около 12 кв.м. от фасадните стенописи в участъка около сцената „Преображение Господне” . Част от реставрацията е спонсорирана и от Министерство на Културата.

Децата, лишени от родителски грижи, от домовете в гр. Якоруда, с. Стоб и с. Рабиша бяха зарадвани с дарение.

 • Written by fip.bg

2008-12dareniaДецата, лишени от родителски грижи, от домовете в гр. Якоруда, с. Стоб и с. Рабиша бяха зарадвани с дарение. Представители на фондацията връчиха на възпитаниците на домовете подаръци и материали, които са събирани от дарителите.

За всички момчета и момичета от дома в с. Рабиша, които са на възраст от 3 до 9 години, имаше специално приготвен пакет с играчки и лакомства. Възпитаниците на дома благодариха на дарителите и изнесоха специално за тях кратка музикална програма.

Завърши шестият етап от реставрацията на стенописите в църквата "Преображение Господне"

 • Written by fip.bg

restoration1-2008Завърши шестият етап от реставрацията на стенописите в църквата "Преображение Господне" на Преображенския манастир. Със събраните средства се възстановиха стенописи от централната част на църквата върху южния певник и се почистиха стенописи от Северния певник. Реставрирана е и значителна част – 25 кв. м. от стенописите на южната фасада върху южния певник. Фасадната украса е богата с венци от растителни орнаменти, отделни букети, рисувани прозорци и др.

Нов проскинитарий дари Фондацията на храма Св. Пантелеймон в кв. Бояна

 • Written by fip.bg

proskinitariy-smallНов проскинитарий дари Фондацията на храма Св. Пантелеймон в кв. Бояна по случай празника на светеца лечител. Новият проскинитарий е част от обновяването на храма заедно със новият иконостас, направен от изкусни дърворезбари с богати растителни орнаменти, комбинирани със стилизирани човешки и животински фигури.

Фондацията подпомогна Община Белоградчик и Областна дирекция „Полиция”

 • Written by fip.bg

PCkonfig-smallФондацията подпомогна Община Белоградчик и Областна дирекция „Полиция” – Видин с подновяването на офис техниката и техническото оборудване.

Започна шестият етап от реставрацията на стенописите в църквата „Преображение Господне” на Преображенския манастир.

 • Written by fip.bg

restavracia2И през тази година Фондация „Интелектуални проекти” продължава работата по реализацията на проекта „Реставрацията на църквата Преображение Господне в Преображенския манастир. Ще бъдат извършени 10 кв. м. реставрационни работи в Южния певник на църквата, а след одобрение от комисия на НИПК ще започне и реставрация на фасадните стенописи.

Вътрешните реставрационни работи ще включват:

Read more: Започна шестият етап от реставрацията на стенописите в църквата „Преображение Господне” на...

Янина Манолова грабна приза „Шаварш Артин”. За втора година Фондация „Интелектуални проекти„ е основен спонсор на конкурса.

 • Written by fip.bg

fotokonkursЗа втора поредна година бяха обявени победителите от конкурса за млади фоторепортери , носещ името на незабравимия майстор на обектива Шаварш Артин. Голямата награда от 3000 лв. и специалното отличие за снимка на социална тематика взе 32-годишната Янина Манолова, която от години живее и практикува в САЩ.

Фотоесето на Янина „Съществуване без присъда” е поредица от кадри запечатали отчаянието на няколко тежко болни африкански жени. Снимките са заснети в болница в Етиопия. Заради уважението и достойнството, с което е изразена чуждата скръб, журито от чуждестранни фоторепортери на агенция Ройтерс реши да присъди приза „Шаварш Артин” именно на Янина Манолова.

Фондация „Интелектуални проекти” оказа финансова помощ на издателство „Литературен форум”

 • Written by fip.bg

ivailo petrov smallФондация „Интелектуални проекти” оказа финансова помощ на издателство „Литературен форум”. Със средствата фондацията подпомогна издаването на сборник с разкази и спомени от и за Ивайло Петров със заглавие „Преди и след”.

Коледни и новогодишни празници 2007

 • Written by fip.bg

IMGP5018-smallВ навечерието на коледните и новогодишните празници фондацията направи традиционното дарение на деца в неравностойно положение. Помощите, (в размер на около 5 000 хил. лв.) във вид на облекло и храни и козметични продукти бяха раздадени на децата от социалните домове в гр. Якоруда, с. Стоб и с. Рабиша.

fip.logo
Адрес:
гр. София
бул. Ал. Пушкин №5
Търговски център „Павлово“
Телефон:
+359 2 857 67 34
Факс:+359 2 957 16 23
е-майл: office@fip.bg
maps