http://fip.bg/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide.slide1gk-is-115.jpglink
http://fip.bg/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide.slide2gk-is-115.jpglink
«
»
Progress bar

Новини

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Реставрирани бяха още 12 кв.м. от южната…

06-07-2014 Hits:3214 Новини fip.bg - avatar fip.bg

Реставрирани бяха още 12 кв.м. от южната фасадна стена на църквата „Преображение Господне„

Реставрирани бяха още 12 кв.м. от южната фасадна стена на църквата „Преображение Господне„ в Преображенския манастир. Със събраните средства се възстановиха и стенописите от западната стена в централната част на...

Read more

Фондацията получи дарение - проект за ик…

06-07-2014 Hits:3116 Новини fip.bg - avatar fip.bg

Фондацията получи дарение - проект за иконостаса на параклиса „Св. Димитър Солунски Мироточиви”

Фондацията получи дарение - проект за иконостаса на параклиса „Св. Димитър Солунски Мироточиви” в областта Трещеник. Проекта е дело на преподавателя по скулптура Ангел Атанасов от катедра „Резба” в Националната...

Read more

Започна седмият етап от реставрацията на…

06-07-2014 Hits:3207 Новини fip.bg - avatar fip.bg

Започна седмият етап от реставрацията на стенописите в църквата „Преображение Господне” на Преображенския манастир.

През тази година Фондацията ще продължи работата по реализацията на проекта „Реставрацията на църквата Преображение Господне в Преображенския манастир. Ще бъдат извършени около 4 кв. м. реставрационни работи в Южния...

Read more

Реставрация на църквата „Преображение Господне” в Преображенския манастир

IMGP0458До момента фондацията е успяла да организира реставрацията на няколко участъка от стенописите и иконите в църквата:

    празнични икони от иконостаса
    участък от притвора на църквата, сцени – „Св. Тривелий”, и част от сцените на Апокалипсиса
    пробен участък от иконостаса
    реставрация на участък от южния певник в централната част на църквата, сцени – „воини светци” и „кръщение Господне”

Направен е проект за реставрирането на всички икони и стенописи в църквата, който е одобрен от комисия при Националния Институт за Паметници на Културата.

 

В продължение на близо 150 години в интериора на църквата са се палели стотици свещи. С напредване на времето, тези свещи са натрупали върху тях дебел пласт от сажди. Не е без значение и фактът, че в последните 50 години качеството на свещите силно се е понижило. В големият си процент са съдържали парафин вместо восък, от който трябва да се правят църковните свещи. Стенописите в централното помещение са претърпели редица изменения спрямо оригинала. Според историческата справка, става ясно, че в църквата многократно са се намесвали и други майстори, на които са поръчвани поправки, преизписване или освежаване на стенописите.

Състояние на стенописите в църквата.

IMGP0430При започване на пряката работа по реставрацията и след почистване на плътните саждени покрития и други замърсявания върху стенописите ще стане ясно и какъв процент от живописта не е оригинална, тоест не е от ръката на Захари Зограф. Освен черните наслагвания по повърхността им има ясни сведения за поправки и надживописвания. Тези поправки обхващат фоновете на почти всички сцени и на много места по фигурите. Има участъци, в които стилът на работа и технологията драстично се отличават от оригинала. Местата, където надживописванията са съвсем ясни, се характеризират с грубо нанесена замазка. Това особено много личи при поправки върху лицата, ръцете и на други места по фигурите. Голяма част от нимбовете, които в оригиналният си вид са били позлатени, са препокрити с бронз. На места са се образували люпежи и ерозия (предимно в притвора) на живописният слой. Тези люпежи са започнали да се ронят и съдбата им е да опадат, ако не се предприеме аварийното им укрепване. Стенописите са подкожушени на места. Забелязват се неравности и граници върху живописния слой, свързани с предишното почистване на стенописите и има нужда от изравняването им. По фасадите са извършени няколко сериозни поправки.

В началото на 20 век, освен поправките около прозорците и поправянето на целият корниз, на основният корпус на църквата, са направени и новите стенописи на северната стена, които по стилистичната си характеристика видимо се различават от тези на Захари Зограф. Предишната реставрация от 1962 - 63 г., е компрометирана както от влиянието на климатичните условия, така и от материалите, които са използвани за това.

Състоянието на фасадите на църквата.

IMGP0470Състоянието на стенописите не е добро. Освен неясното разграничение на периодите, през които е имало намеси, стенописите са подкожушени, на много места има опадал мазилков слой, под който се вижда по-старо изписване. Има големи разрушения на мазилките по корнизите и цокълната част. Сега впечатлението е за известен хаос в последователността на стари и по-нови намеси. Върху всички тях са се появили люпежи и подкожушвания. Боите на места са слаби и влагата и други неблагоприятни фактори свързани с климата на това място вредят на тяхното състояние. Има течове, потъмнели мазилки от предишни реставрации и видоизменени стари ретуши.

Преображенският манастир притежава богата история. Сведения за съществуването му има още от 11 век. По историческа, религиозна и културна значимост се нарежда заедно с Рилския, Бачковския и Троянския манастир. По време на Възраждането, след започналото му обновление от 1825 г. той добива вида, в който нашите последни поколения го познават.

Всяка една подкрепа за довършване реставрацията на църквата ще бъде запомнена от поколенията, а имената на дарителите ще бъдат изписани на ктиторска плоча.

Дарителска сметка: ТБ "Алианц България"
BIC: BUINBGSF
IBAN в лева (BGN): BG22BUIN74441095642119
IBAN в евро (EUR): BG69BUIN74441495642113

Представяне

bottom.picture

Преображенският манастир се нарежда на едно от първите места по ценност в страната ни, поради факта, че при създаването на манастирският комплекс участват едни от най – известните възрожденски майстори - Захари Зограф и Уста Кольо Фичето. Манастирът е действащ, мъжки. Той разположен сред скалите, над река Янтра на 6 км от Велико Търново.


За нас

About Us

Фондация "Интелектуални проекти" е неправителствена организация с идеална цел, създадена на 18 февруари 1997 година.

fip.logo
Адрес:
гр. София
бул. Ал. Пушкин №5
Търговски център „Павлово“
Телефон:
+359 2 857 67 34
Факс:+359 2 957 16 23
е-майл: office@fip.bg
maps