http://fip.bg/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide.slide1gk-is-115.jpglink
http://fip.bg/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide.slide2gk-is-115.jpglink
«
»
Progress bar

Новини

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Реставрирани бяха още 12 кв.м. от южната…

06-07-2014 Hits:3214 Новини fip.bg - avatar fip.bg

Реставрирани бяха още 12 кв.м. от южната фасадна стена на църквата „Преображение Господне„

Реставрирани бяха още 12 кв.м. от южната фасадна стена на църквата „Преображение Господне„ в Преображенския манастир. Със събраните средства се възстановиха и стенописите от западната стена в централната част на...

Read more

Фондацията получи дарение - проект за ик…

06-07-2014 Hits:3116 Новини fip.bg - avatar fip.bg

Фондацията получи дарение - проект за иконостаса на параклиса „Св. Димитър Солунски Мироточиви”

Фондацията получи дарение - проект за иконостаса на параклиса „Св. Димитър Солунски Мироточиви” в областта Трещеник. Проекта е дело на преподавателя по скулптура Ангел Атанасов от катедра „Резба” в Националната...

Read more

Започна седмият етап от реставрацията на…

06-07-2014 Hits:3207 Новини fip.bg - avatar fip.bg

Започна седмият етап от реставрацията на стенописите в църквата „Преображение Господне” на Преображенския манастир.

През тази година Фондацията ще продължи работата по реализацията на проекта „Реставрацията на църквата Преображение Господне в Преображенския манастир. Ще бъдат извършени около 4 кв. м. реставрационни работи в Южния...

Read more

Реставриране на стари мелнишки икони

melnik-ikona1Реставриране на стари мелнишки икони

От стария Мелник е съхранено голямо и ценно художествено наследство. Измежду най-старите образци, с особено историческо и художествено значение се откроява поредица от единадесет икони, които са намерени в църквата „Св. Николай Чудотворец”. Иконите са създадени, вероятно в края на ХV – началото на ХVІ век. Поименно те са:

    „Три Светители”
    „Свети Дух”
    „Сретение Господне”
    „Разпятие Господне”
    „Преображение Господне”
    „Кръщение Христово”
    „Земя и Небо”
    „Успение Богородично”
    „Рождество Богородично”
    „Оплакването на Христос”
    „Влизането в Йерусалим”

Рисувани са за иконостас в църква, която отдавна е изчезнала. Били са спасени от някакво бедствие. Както е повелявала традицията, иконите са поправяни и включвани в нови иконостасни композиции. Затова, оригиналният слой е скрит под няколко пласта надживописвания. Сложната биография на тези икони беше разчетена от реставраторски екип на Националния институт за паметниците на културата. Реставраторите направиха проучванията, установиха историята на слоевете и в какъв процент е запазен оригиналът и изпълниха част от реставрацията им.

melnik-ikona2Тогава беше установено, че тази иконна поредица е рисувана от един и същ зограф и той е бил измежду най-талантливите майстори на своето време. В частност те са още едно историческо доказателство за съществуването на град Мелник през Средновековието. Една от тези икони „Влизането в Йерусалим” беше реставрирана докрай и включена в българска изложба за средновековно изкуство, която беше представена в Женева. Там тя получи висока оценка. Връщането на иконите в църквата „Св. Николай Чудотворец” в Мелник е невъзможно, поради факта, че за завършването на реставрацията на целия обект (включително и тези икони) няма средства. Освен това, там биха били застрашени, тъй като църквата е занемарена, не се охранява и е обект на кражби. Понастоящем, иконите са приютени в Историческия музей в Благоевград. Въпреки че реставрацията им не е проведена докрай, те са възлов момент от иконната експозиция на музея.

Ако се намерят средства за завършването на реставрацията на тези стари икони, колекцията ще се приобщи към уникатите, които притежава българската култура. Приблизителната стойност за реставрацията на иконите е около 23 000 лв.

Дарителска сметка: ТБ "Алианц България"
BIC: BUINBGSF
IBAN в лева (BGN): BG22BUIN74441095642119
IBAN в евро (EUR): BG69BUIN74441495642113

melnik-ikona3 melnik-ikona4 melnik-ikona5 melnik-ikona6

Представяне

bottom.picture

Преображенският манастир се нарежда на едно от първите места по ценност в страната ни, поради факта, че при създаването на манастирският комплекс участват едни от най – известните възрожденски майстори - Захари Зограф и Уста Кольо Фичето. Манастирът е действащ, мъжки. Той разположен сред скалите, над река Янтра на 6 км от Велико Търново.


За нас

About Us

Фондация "Интелектуални проекти" е неправителствена организация с идеална цел, създадена на 18 февруари 1997 година.

fip.logo
Адрес:
гр. София
бул. Ал. Пушкин №5
Търговски център „Павлово“
Телефон:
+359 2 857 67 34
Факс:+359 2 957 16 23
е-майл: office@fip.bg
maps